Sosyal Medya

Dünya

İsrail Ürdün’den özür diledi

Ürdün Başbakanı Abdullah Nusur, İsrail askerinin Kerame Sınır Kapısı'nda bir Ürdün vatandaşını öldürmesi olayından dolayı İsrail'in özür dilediğini açıkladı



Ürdün resmi haber ajansı PETRA'da yer alan habere göre, yargıç Raid Alaaddin Zueytir'in, Ä°srail askerinin silahından çıkan kurÅŸunla hayatını kaybetmesi olayını görüÅŸmek üzere düzenlenen özel oturumda konuÅŸan BaÅŸbakan Abdullah Nusur, Ä°srail'in Ürdün'den özür dilediÄŸini söyledi.

"Hükümetimizin yaptığı baskıların ardından vatandaşımızın öldürülmesi hadisesi sebebiyle Ä°srail, Ürdün'den resmi olarak özür diledi" ifadesini kullanan Nusur, Ä°srail hükümetinden olayla ilgili hemen kapsamlı bir soruÅŸturma baÅŸlatılmasını ve bu soruÅŸturmanın sonuçlarını geciktirmeden kendilerine bildirilmesini talep ettiklerini, Ä°srail'in de bu talebi kabul ettiÄŸini belirtti.

Olayla ilgili ilk soruÅŸturma raporunu teslim aldıklarını belirten Nusur, Ürdün güvenlik güçlerinin de katılacağı daha kapsamlı bir soruÅŸturma için ısrar ettiklerini kaydetti.

Nusur, Ä°srail yetkililerin ilk soruÅŸturmada cinayetin, elinde silah bulunmayan Ürdün vatandaşı ile Ä°srail askeri arasında gerçekleÅŸen kavganın ardından yaÅŸandığı yönünde sunduÄŸu gerekçelerin hiçbirinin savunmasız, sivil ve barışçıl bir vatandaşı öldürmek için yeterli gerekçe olarak kabul edilemeyeceÄŸini bildirdi.

Öte yandan, oturumdaki milletvekillerinin çoÄŸu, Ä°srail ile diplomatik iliÅŸkilerin kesilmesini, Ä°srail'in Amman Büyükelçisi Daniel Nevo'nun sınır dışı edilmesini ve Ürdün'ün Tel Aviv Büyükelçisi Velid Ubeyde'nin geri çaÄŸrılmasını talep etti.

BaÅŸkent Amman'da yargıç olarak görev yapan Raid Alaaddin Zueytir, pazartesi sabahı Kerame Sınır Kapısı'nda yaÅŸanan tartışma sırasında Ä°srail askerinin silahından çıkan kurÅŸunla hayatını kaybetmiÅŸti. 

Ä°srail polis kaynakları ise yargıç Zueytir'in, Ä°srail askerinin silahını almaya çalışırken vurulduÄŸunu iddia etmiÅŸti.

Olayın ardından Ä°srail’in Amman büyükelçiliÄŸi önünde toplanan Ürdünlüler, olayı protesto gösterileri düzenlemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.